• Любопитна информация за българското знаме

Любопитна информация за българското знаме

Напоследък често ставаме свидетели на поставяне на българското знаме по грешен начин, завъртяно на обратно,  наопаки. Често се възмущаваме, но не винаги можем да направим корекция, тъй като понякога знамената биват окачвани на балкони.

Най-лесно е тогава, когато флаговете са поставени на витрини. В подобни случаи е лесно, стига да помолим за корекция.

Българският национален флаг е с правоъгълна форма, трицветен, съдържащ цветовете бяло, зелено и червено. Според Конституцията на Република България знамето трябва да бъде поставено водоравно отгоре надолу, като първи е белият цвят, следван от зеленият и накрая – червеният.

Българското знаме е национален символ, изразяващ суверенитета и независимостта на българската държава. Друг важен факт е, че знамена, които са направени в домашни условия, често биват с цветове, отличаващи се от тези на традиционният български флаг. Какво точно имаме предвид ли? Това, че зеленото не е типичното и традиционно зелено, а светло зелено, или пък червеното е винено червено, което прави така, че знамето да се бърка. Понякога трудно българското се различава от руското, което се състои от цветовете бяло, синьо и червено.

Именно поради тази причина предлагаме да закупувате български флагове от оторизирани представители и да не правите флагове от цветове с различни, от утвърдените нюанси.

Националния символ, поглеждайки назад във времето, често е бил поставян на обратно, започващ с червено, зелено и бяло, а всички добре знаем, че обърнат флаг символизира военно положение, затова е много важно да се спазват така добре регламентираните правила за разполагане на националният ни символ.

Малцина от читателите знаят, но любопитно е да споменем, че българският флаг никога не е бил пленяван в битки. Ушит за първи път от Стиляна Параскевова и предаден на участници в Руско-турската война, българският флаг никога не е пленяван в битка и не е ставал трофей на чужда държава, което е още един повод за национална гордост.

Редица са българските празници, дните, през които с гордост поставяме флага на верандата си. Много от Вас помнят и 1994 година, когато българският национален отбор на България по футбол спечели четвърто място на световното първенство в САЩ. Тогава бе и период на гордост, който период всеки в ръката си държеше по един флаг. Днес, през 2017 година, са малко поводите за гордост до такава степен, както през 1994-та година, но се надяваме, че ще се увеличат, а има предпоставки за това. Пример – предстоящата боксова среща на Кубрат Пулев с Джошуа, волейболните ни национали, тенисист номер 1 за България – Григор Димитров и други.
Вярно е, липсва ни и малко късмет, но се надяваме, че скоро спортните ни надежди ще ни направят горди българи, ще ни повдигнат самочувствието и ще направят така, че да бъдем сплотена нация.

В обобщение на написаното до този момент можем да заявим, че гордостта ни през последните години не е на високо ниво, флаговете ги развяваме с гордост само на национални празници, но се надяваме, че тази негативна тенденция в този аспект ще бъде нарушена и все по-често ще се радваме на успехите на страната ни, било то в спортен аспект, в национален, като постижения,  както и в научни и други постижения.


Коментари

Note: HTML не е позволен!