Новини Публикации

post image

Хайде на училище!!

Днес, на 15 септември, в българските училища с гордост се развя българският национален флаг.

По вековна традиция 15 септември е денят, в който се открива учебната година в българското училище. Отваря се нов цикъл от обучението на ученици.

Първият учебен ден е изпълнен с толкова много положително настроение, очакване на времето, в което ще се получат знания и умения, че дори на родителите им се приисква да прекрачат прага на училището.

Цяла България чества тържествено първият учебен ден. Децата, невиждали се   цяло лято,  с трепет и радост споделяха своите емоции, преживявания от дългото и същевременно така бързо приключило лято, т.е. лятна ваканция.

В почти всяко родно училище бе обслужен водосвет, рецитирани бяха стихове, чу се и химна на България.

Знаменосците, онези отличници, гордо вдигнаха знамето. Чу се и първият учебен звънец.

Любопитна информация относно училищното знаме, която сигурно не знаете.

По традиция в България училищното знаме от отличници на последен випуск се предава на следващи ученици, на които им предстои завършване на училището, т.е. на 11-класниците. Церемонията най-често се провежда по време на  абитуриентските балове – месец май.

Тогава трима знаменосци маршируват пред събралото се училище и провисват знаме, което всички абитуриенти целуват.  След това се избират нови знаменосци. Както по-горе представихме, това са отличени ученици, доказали се по времето на своето обучение като активни, будни, предимно с отличен успех. Подобни емоции се изживяват веднъж в живота и допринасят до положителни емоции у ученици, преподаватели и родители.

Редица държави в ЕС отбелязват началото на първия учебен ден, не както в България, а на 1 септември. Нашите съседни страни – Македония, Сърбия, както и други европейски страни стартират в началото на месеца.

Други държави стартират учебни занятия в средата на месеца. Такива са България и още десет страни – Кипър, Гърция, Италия, Люксембург, Австрия, Словакия, Португалия, Хърватия и Румъния.

Интересно и любопитно е, че съществуват страни, при които първият учебен звънец бие още през месец август.  Сред тях са Германия, Норвегия, Дания и още други. Само преди месеци в България се появи проекторешение, при което се предложи учебната година да започва по-рано, края на август или началото на септември, но очаквано решението бе отхвърлено от повечето компетентни органи и институции. Сред основните мотиви за този отказ бяха фактите, че края на август и началото на септември е изключително топло времето и трудно би се провел качествен учебен процес при комфортни условия, които да предразположат ученици и преподаватели.

В университетите не липсва подобна практика, по-рано да се изучават  някои дисциплини, визирайки тези студенти, които са в задочна форма на обучение, но и те изпитват дискомфорт от топлото време, липсата на климатизация във висшите учебни заведения и други. По стара родна традиция, месец август си е отреден за почивка, море, планина. Това пък е и друга причина заниманията да се провеждат в средата на месец септември. Нещо повече, през последните години се наблюдава увеличение на туристите, предпочитащи годишната си лятна отпуска да я прекарат по т.н.р. късно лято, т.е. началото на септември. Най-често подобни туристи избират Гърция за своята почивка, но не липсват и такива, които се възползват от по-изгодните оферти по родното Черноморие.


Прочети